تعریف آپارتمان: درقانون از آپارتمان تعریفی به عمل نیامده است ولی در اصطلاح می توان گفت آپارتمان عبارتست از یک واحد مستقل در ساختمان چند طبقه که از آن برای سکونت یا جهت کسب و پیشه استفاده می شود. مالکیت در آپارتمان ها شامل دو قسمت است:
۱-مالکیت اختصاصی
۲-مالکیت مشترک
قسمت اختصاصی: به بخشی از ملک گفته میشود که فقط صاحب آپارتمان حق استفاده از آن را دارد. مثل، بالکن.
قسمت مشترک: قسمت هایی از ساختمان است که کلیه مالکین حق استفاده از آن را دارند که شامل این مکان ها می باشد: زمین زیربنا، پمپ منبع آب، تابلوهای برق، اتاق سرایدار و…
ساکنین قسمت های در مجتمع ها موظفند در جهت حسن همجواری، بعضی بایدها و نبایدها را مورد توجه قرار دهند و به آنها عمل نمایند. هرچند در این موارد در قانون پیش بینی نشده است ولی رعایت آنها توسط آپارتمان نشین ها موجب میگردد که از بروز اختلافها و تنش های گوناگون جلوگیری شود. بنابراین برای آگاهی بیشتر شهروندان موارد زیر توصیه می گردد:
۱-ایجاد سروصدای غیر متعارف از ساعت یک تا چهار بعد از ظهر و نه شب تا نه صبح روز بعد ممنوع می باشد.
۲-پارکتهای چوبی و کف پوش های پلاستیکی را فقط میتوان پولیش نمود و نباید آنها را با سنگ یا سرامیک و دیگر پوشش هایی که صدا را تشدید می نمایند، تعویض کرد.
۳-هرگونه تغییر در نما، سردر یا بالکن های اختصاصی ممنوع است، مگر با توافق اکثریت مالکین.
۴-تعمیرات و تغییرات داخلی آپارتمان ها و بخش های اختصاصی مانند انبار می باید با اجازه کتبی مالک و تایید مدیریت ساختمان در حد معقول انجام شود.
۵-ساکنین هر واحد مسئول جبران خسارت وارد شده در اثر گرفتگی لوله های فاضلاب، سر رفتن آب وان یا سینک می باشد.
۶-مسدود نمودن راه دیگر ساکنان ممنوع است. همچنین نمیتوان مانع استفاده از قسمتهای مشترک توسط سایر ساکنین شد مگر آنکه رفت و آمد یا استفاده از آن قسمت مستلزم عبور از ملک اختصاصی باشد.
۷-انبار آپارتمان مختص وسایل شخصی ساکنین است. استفاده تجاری و اجاره آن به دیگران ممنوع می باشد مگر با اجازه ساکنین مجتمع و با اطلاع مدیریت.
۸-بازی کردن بچه ها در قسمت های مشترک در صورت تأیید هیئت مدیره فقط در ساعت های تعیین شده و در محل های مقرر مجاز می باشد.
۹- رعایت شئون اسلامی در بخش های مشترک الزامی است و حضور آقایان با بیژامه و زیر پیراهن خارج از بخش اختصاصی ممنوع می باشد.
۱۰-سرو صدای میهمانی در حد معمول(به طوری که موجب آزار دیگر ساکنین نشود) حداکثر تا ساعت ۲۴ مجاز میباشد. در ایام هفته حداکثر تا ساعت۲۳ و در شبها تعطیل و آخرهفته مراسم بدرقه و خداحافظی می باید در داخل آپارتمان (نه در راه پله یا هال عمومی) انجام شود.