مهریه به دو طریق از طرف زوجه قابل وصل می باشد:
- از طریق مراجعه به دادگستری.
- وصول از طریق اجرای ثبت اسناد.
- وصول مهریه از طریق دادگاه: دعوی مطروحه دعوی مالی است. یعنی باید با توجه به میزان مبلغ مهریه مورد مطالبه تمبر قانونی ابطال نمود و ضمناً این دعوی در دادگاه خانواده قابل طرح است و تابع تشریفات دادگاه خانواده می باشد.
- وضول مهریه از طریق اجرای ثبت: چنانچه عقد نامه رسمی باشد، مهریه از طریق اجرای ثبت نیز قابل وصول است، بدیت توضیح که زوجه به دفترخانه ای که ازدواج در آن واقع و به ثبت رسیده است رجوع و تقاضای وصول مهریه خود را می نماید از طرف دفترخانه مراتب به زوج ابلاغ و چنانچه زوج حاضر به پرداخت مهریه نباشد زوجه تقاضای اجرای مفاد سند ازدواج خود را در خصوص مهریه می نماید. چنانچه از طرف زوجه مالی از زوج معرفی گردد که جزء مستثنیات نباشد مال معرفی شده از طرف اجرای ثبت به نفع زوجه توقیف می گردد و چنانچه زوج فاقد مال بوده و لکن کارمند دولت باشد، با تقاضای زوجه توقیف می گردد و چنانچه زوج فاقد مال بوده و لکن کارمند دولت باشد، با تقاضای زوجه یک سوم حقوق وی تا پرداخت کل مهریه به نفع زوجه توقیق و به زوجه پرداخت می گردد.
پرسش: آیا ورثه زوجه حق تقاضای مهریه را از ورثه زوج دارند؟
پاسخ: مهریه نیز مانند سایر حقوق مالی نقل و انتقال قهری به ورثه است بنابر این در فرض سوال مطالبه مهریه به عنوان قسمتی از اموال برجامانده از سوی ورثه زوجه به طرفیت ورثه زوج که اموال برجامانده را قبول نموده اند، در حدود اموال مزبور و به اندازه سهم آنان بلا اشکال است.
پرسش: اگر در ضمن عقد زوج پرداخت مهریه را عند الاستطلاعه شرط نماید آیا زوج ملزم به پرداخت مهریه خواهد بود؟
پاسخ: بله، درصورتی که زوج اعسار خود را در دادگاه ثابت نکند ملزم به پرداخت مهریه خواهد بود و در صورت اثبات اعسار مهریه را باید به صورت اقساط به زوجه بپردازد.