اگر زمینی به مساحت ۴۰۰۰ متر دارای دو سند سه دانگ باشد مالک هر حصه(دارای سند سه دانگ) چگونه می تواند به میزان سهم خود زمین را مفروزالتصرف کند به نحوی که مجبور به پرداخت اجرت المثل به شریک دیگر نباشد. لازم به ذکر است تمایلی به فروش زمین و ارائه درخواست دستور فروش ندارند.
در ملک مشاع حق هر شریک منتشر در تمام ملک است و همین موضوع باعث شده که هیچ شریکی بدون اذن سایر شرکا حق تصرف در ملک مشاع را نداشته باشد(مواد ۵۸۱ و ۵۸۲ قانون مدنی) بنابراین به نظر راهی برای فرار از دادن اجرت المثل ایام تصرف شریک غیر مأذون وجود ندارد.
در این رابطه یک رأی مشورتی از سوی اداره حقوقی قوه قضائیه به شماره ۸۳۵۸/۶۷ بهمن ماه ۱۳۷۷ صادر شده که به روشنی گویای این مطالب است: ” چون حسب مواد۵۸۱ و ۵۸۲ قانون مدنی، هیچ یک از شرکا بدون اجازه سایر شرکا حق دخل و تصرف در مال مشترک را ندارند؛ بنابراین چنانچه یکی از شرکابدون اجازه شریک دیگر در قسمتی از ملک مشاعی تصرف به عمل آورد، هریک از شرکا حق دارد درخواست خلع ید ایشان را بنماید. در صورت خلع ید از متصرف، تحویل ملک به هریک از شرکا موکول به موافقت یا اذن تمامی شرکاء می باشد…”
لذا چون در مسئله گفته تمایل ندارد دستور فروش بخواهد و ملک را بفروشد یا باید در تقسیم تراضی داشته باشند در غیراینصورت در املاک دارای سابقه ثبتی درخواست افراز زمین از سهم مشاع از اداره ثبت و در صورت صدور گواهی عدم افراز درخواست دستور فروش از دادگاه و در صورت عدم سابقه ثبتی دادخواست تقسیم و افراز از طریق دادگاه انجام پذیرد.