حقوق رومن و ژرمنیک Romano-Germanique که برمبنای تالیفات ژوستینین بود در دانشگاه های کشورهای رم و ژرمن، تحت تاثیر فلسفه مکتب طبیعی و اثباتی تدریس گردیده و توسعه آن حقوق به کشورهای دیگر به سبب استعمار و یا تمایل به جنبه های مفید حقوقی آن بوده است. نقش اساسی حقوق در این گروه تدوین و تنظیم قواعد کلی برای عملکرد و یا رفتار آینده مردم می باشد. بدین ترتیب ملاحظه می شود که در تعیین قواعد کلی، اخلاق و حقوق به هم نزدیکتر شده اند.
از خصوصیات بارز این گروه تنظیم روابط خصوصی افراد است و به همین دلیل حقوق مدنی هسته اصلی علم حقوق را تشکیل می دهد. ضمناً رشته های مختلف حقوق در اثر نیازهای جامعه در طول زمان بتدریج به وجود آمده اند. علت توسعه حقوق رومن و ژرمن تلاش همگانی اروپاییان از قرن دوازدهم به این طرف بوده و این حقوق در کشورهای اسلامی به طور استثنایی پذیرفته شده است در اصل در کشورهای اسلامی حقوق اسلام حاکم بر روابط اجتماعی مسلمانان می باشد. در کشورهای خاور دور، مانند ژاپن، که تمدن بسیار قدیمی دارد حقوق رومن و ژرمنیک به طور جزئی مورد قبول قرار گرفته است.
اما در مورد کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی باید این سوال مطرح شود که آیا شرایط جغرافیایی و اجتماعی آن کشورها در حقوق رومن و ژرمنیک تغییراتی به وجود آورده است یا خیر؟ آنچه مسلم است نمی توان منکر تاثیر چنین شرایطی در حقوق رومن و ژرمن در آن کشورها گردید ولی تغییرات مزبور، بنا به شرایط خاص هریک از کشورهای آفریقا یا آمریکای جنوبی، مختلف و متفاوت بوده است. درخاتمه طرز تفکر حقوق رومن و ژرمن علاوه بر موارد فوق به طور خلاصه به شرح زیر می باشد: