نظارت بر بازار و فعالیتهای بیمه ای در ایران برعهده بیمه مرکزی ایران قرار دارد. این نهاد دولتی در قالب شرکت سهامی از سال ۱۳۵۰ بر اساس قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری تاسیس گردید. مطابق ماده ۱ این قانون: به منظور تنظیمم و تعمیم و هدایت امر بیمه در ایران و حمایت بیمه گذاران و بیمه شدگان و صاحبان حقوق آنها، همچنین به منظور اعمال نظارت دولت بر این فعالیت موسسه ای به نام بیمه مرکزی ایران طبق مقررات این قانون به صورت شرکت سهامی تاسیس می گردد.
آن چنان که از این ماده بر می آید این موسسه، نظارت دولتی بر بازار بیمه را اعمال می کند و هدف تعمیم و تنظیم و هدایت بیمه و حمایت از بیمه گذاران را بر عهده دارد. لذا علی رغم قالب انتخاب شده، یعنی شرکت سهامی، که ماهیتی تجاری دارد، بیمه مرکزی به انعقاد قرارداد بیمه با افراد و بیمه گذاران نمی پردازد و در عداد دیگر شرکتهای بیمه قرار نمی گیرد. برخلاف شرکت های بیمه که درصدد کسب منافع خود هستند، بیمه مرکزی ایران در مواجهه شرکت های بیمه که درصدد کسب منافع خود هستند، بیمه مرکزی ایران در مواجهه شرکت های بیمه و بیمه گذاران باید از حقوق بیمه گذاران و صاحبان حقوق آنها حمایت کند. برای نیل به اهداف مذکور، وظایف و اختیاراتی برای این موسسه لحاظ شده است. ماده ۵ قانون در این باره مقرر می دارد:
بیمه مرکزی ایران دارای وظایف و اختیارات زیر است:
> تهیه آیین نامه ها و مقرراتی که برای حسن اجرای بیمه در ایران لازم باشد با توجه به مفاد این قانون؛
> تهیه اطلاعات لازم از فعالیت های کلیه موسسات بیمه که در ایران کار می کنند؛
> انجام بیمه های اتکایی اجباری؛
> قبول بیمه های اتکایی اختیاری از موسسات داخلی یا خارجی؛
> واگذاری بیمه اتکایی به موسسات داخلی یا خارجی در هر مورد که مقتضی باشد؛
> اداره صندوق تأمین خسارت های بدنی و تنظیم آیین نامه آن، موضوع ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب دی ماه ۱۳۴۷؛
> ارشاد و هدایت و نظارت بر موسسات بیمه و حمایت از آنها در جهت حفظ سلامت بازار و تنظیم امور نمایندگی و دلالی بیمه و نظارت بر امور بیمه اتکایی و جلوگیری از رقابت های مکارانه و ناسالم.
رئیس کل بیمه مرکزی ایران و قائم مقام او به پیشنهاد وزیر اقتصاد و دارایی و تصویب هیئت وزیران تعیین می گردند. بیمه مرکزی ایران از ۴ رکن تشکیل شده است: مجمع عمومی، شورای عالی بیمه، هیئت عامل وبازرسان(ماده ۶ قانون).
عمده ترین وظایف و نقش بیمه مرکزی ایران مربوط به تنظیم آیین نامه ها و مقررات بیمه ای و تعیین چهارچوب قرارداد های بیمه است.
1 Comment
چرا بیمه مرکزی شرکت های بیمه را ملزم به تجدید ارزیابی در دارایی های خود نمی کند ؟ بطور طبیعی پس از تجدید ارزیابی دارایی ها مشخص خواهد شد که هییت مدیره ها ومدیر عامل عملکرد واقعی شان چه مقدار بوده است ودیگر نمیتوانند نمایش غیر واقعی از عملکرد خود ارایه نمایند .ضمنا از فرصت بوجود آمده برای معافیت از مالیات تجدید ارزیابی که اعداد بسیار قابل توجهی میباشند نیز استفاده گردد . نهایتا با تغییر سرمایه به رقم های چند برابر بزرگتر از میزان سرمایه فعلی ، اعتماد مردم به شرکتهای بیمه برای اینکه سالیان طولانی حق بیمه پرداخت نموده وپس از آن از مزایای آن استفاده نمایند بسیاربیشتر خواهد شد واین امر نیز به رونق بیشتر صنعت بیمه خواهد افزود . اسلام پناه