حقوق اساسی پایه و مبنای حقوق عمومی است. زیرا در آن ساختمان حقوقی دولت و رابطه سازمان های آن با یکدیگر مطرح میشود. در این رشته از حقوق، شکل حکومت و قوای سازنده آن (مقننه و مجریه و قضاییه) و طرز شرکت افراد در ایجاد قوای سه گانه و حقوق و آزادی های آنان در مقابل دولت مورد گفتگو قرار میگیرد.
منبع اصلی حقوق اساسی کنونی ما قانون اساسی جمهوری اسلامی است که در همه پرسی ۲۴ ماه ۱۳۵۸ در ۱۷۵ اصل به تصویب مردم رسید.
این رشته از حقوق درباره اشخاص حقوقی اداری و تشکیلات و وظایف وزارتخانه ها و ادارات دولتی و شهرداری ها و تقسیم های کشوری و روابط این سازمان ها با مردم گفتگو می کند، و به همین جهت با حقوق اساسی رابطه نزدیک دارد. از مسائل مهم حقوق اداری، بررسی سازمان و شیوه رسیدگی و رویه های “دیوان عدالت اداری” است. نهاد نوپایی که زاده قانون اساسی جمهوری اسلامی است.
قواعد مربوط به وضع مالیات ها و عوارضی که ماموران دولت می توانند از افراد مطالبه کنند و همچنین مقررات ناظر به بودجه و وظایف دیوان محاسبات را “حقوق مالیه” می نامند.
حقوق جزا یا حقوق جنایی” مجموع قواعدی است که بر چگونگی مجازات اشخاص از طرف دولت حکومت می کند”. در این رشته از حقوق سخن از اعمالی است که به منافع و نظم عمومی زیان میرساند و اثر آن به اندازه ای شدید است که دولت باید، به وسیله اعدام یا حبس و غرامت و تبعید، خطاکار را کیفر دهد.
حقوق کار از آن رشته هایی است که ریشه در حقوق خصوصی دارد و دخالت دولت آن را در ردیف شعبههای حقوق عمومی درآورده است: رابطه حقوق کارگر و کارفرما تابع قواعد اجاره اشخاص است که قانون مدنی به اجمال از آن سخن می گوید.
مرسوم است که آیین دادرسی مدنی را در زمره شعبههای حقوق خصوصی می آورند. سبب این شهرت به دلیل رابطه نزدیکی است که قواعد دادرسی با حقوق مدنی دارد. در حقوق روم و اسلام نیز آیین دادرسی یکی از مباحث حقوق مدنی بوده است.
1 Comment
سلام منشور ملل متحد جزو حقوق عمومی و شعبه ی حقوق اداری محسوب میشه؟