معمولاً برای مردم این سوال پیش می آید که در چه ماههایی نرخ دیه افزایش پیدا می کند و مبلغ آن چقدر است؟ فرض کنیم شخصی در ماه حرام مرتکب قتل غیر عمدی ناشی از حادثه رانندگی شده و میخواهیم بدانیم که اولاً تحت چه شرایطی دیه ای که باید بپردازد افزایش پیدا می کند و ثانیاً این افزایش تا چه سقفی است؟
۱- ماه های حرام عبارتند از: از ذیقعده، ذیحجه، محرم و رجب بنابراین برخلاف باور برخی که ماه رمضان را نیز جزء ماههای حرام میدانند فقط ماههای مذکور حرام بوده و موجب افزایش دیه یا به اصطلاح تغلیظ آن میشود. اما برای اینکه نرخ دیه افزایش پیدا کند هم صدمه و هم قتل باید در یکی از این چهار ماه حرام باشد پس اگر کسی در ماه رجب بواسطه تصادف رانندگی مصدوم شود و در ماه شعبان فوت کرد افزایش دیه شامل او نمی شود. حتی عده ای معتقدند که صدمه و فوت باید در یک ماه حرام باشد پس اگر کسی درماه ذیقعده صدمه دید و در ماه ذیحجه فوت کرد باز هم افزایش دیه مستقر نخواهد شد.
۲- دیه کامل معادل بهای یکصد نفر شتر است و اگر صدمه و قتل هر دو ماه حرام واقع شوند یک سوم به مبلغ دیه اضافه میشود و شخص مقصر باید بهای ۱۳۳ نفر شتر را بپردازد.
پرسش: آیا در مورد صدمات بدنی همچنین حکمی برقرار است؟
پاسخ: خیر، فقط در مورد فوت است که دیه افزایش پیدا می کند.
پرسش: اگر متوفی زن باشد باز هم دیه افزایش پیدا می کند؟
پاسخ: از این حیث فرقی بین زن و مرد نیست و اگر زنی در حادثه رانندگی در ماه حرام کشته شود دیه او حدوداً معادل بهای ۶/۶۶ نفر شتر خواهد بود زیرا اصل دیه زن نصف دیه مرد است.
پرسش: آیا فقط در قتل های غیر عمدی که ناشی از تصادف رانندگی است به مقدار دیه در ماه حرام افزوده می شود؟
پاسخ: خیر، هرکجا که قتل در ماه حرام انجام شود و باید دیه پرداخت گردد یک سوم به اصل دیه اضافه خواهد شد پس اگر قتل غیر عمد ناشی از حادثه کار باشد و کارفرما مقصر تشخیص داده شود علاوه بر جنبه عمومی جرم یعنی تحمل حبس کارفرما به ازای هر یک نفر، به پرداخت بهای صد نفر شتر به اضافه یک سوم محکوم خواهد شد.