شاید بتوان گفت پس از آشنایی انسان با خط و استفاده ازآن در رفع نیازهای اجتماعی و اقتصادی اش، نوشتهها به عنوان یکی از دلایل اثبات ادعا یا دفاع در مقابل ادعای مطروحه نقش مهمی را در دادرسی های مدنی(حقوقی) ایفاء می کنند.
تعریف سند و انواع آن
مطابق قانون سند عبارت است از نوشته ای که هم شخص مدعی و هم طرف مقابل او یعنی خوانده دعوی قادر به استفاده از آن در محاکمه هستند. خواهان برای اثبات ادعایش و خوانده در مقام پاسخ به ادعای خواهان اسنادی را ارائه می دهند که بر دونوع اند: (عادی و رسمی).
اسنادی که توسط مامورین رسمی و در حدود صلاحیت آنان و مطابق با قانون تنظیم شوند رسمی اند مانند: اسنادی که توسط مامورین اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم می شوند یا توسط دفاتر اسناد رسمی و یا ثبت احوال و …
پرسش: چه اسنادی عادی محسوب می شوند؟
پاسخ: نوشته هایی که افراد با یکدیگر برای تنظیم امور جاری شان تنظیم می کنند و نیز نوشته هایی که فاقد هریک از شرایط سه گانه مذکور (۱- سند توسط مامور رسمی تنظیم اسناد تهیه شود.۲- مامور دارای صلاحیت تنظیم آن باشد.۳- سند رعایت مقررات قانون تنظیم شده باشد) باشند؛ سند عادی به شمار می آیند.
پرسش: مقصود از مامورین رسمی و حدود صلاحیت آنان در تعریف سند رسمی چیست؟
پاسخ: مامور رسمی کسی است که از سوی حکومت به انجام کاری مامور شده است و لازم نیست که حتماً بین مامور و دولت رابطه استخدامی برقرار شده باشد مانند: دفاتر اسناد رسمی، زیرا سردفتر، کارمند دولت نیست گرچه سردفتری شغلی غیر دولتی محسوب می شود ولی از آنجایی که سر دفتر از سوی دولت مامور به تنظیم معاملات است، سردفتر مامور رسمی به حساب می آید. اما مقصود از صلاحیت آن است که مامور هم ذاتاً و هم محلاً دارای قابلیت قانونی برای تنظیم سند باشد.