دادگاه عمومی کیفری با حضور رئیس شعبه و در غیاب وی یا دادرس علی البدل اداره می گردد و در آن وحدت قاضی حکمفرماست، با ایجاد دادسرا تحقیقات و تعقیب و …. متهم بر عهده دادسرا می باشد و پس از صدور کیفر خواست موضوع در دادگاه عمومی کیفری رسیدگی و در صورت احراز جرم، منتهی به صدور حکم مبنی بر مجازات مجرم، و در صورت حصول بیگناهی حکم بر برائت متهم صادر می شود. اما برخی از جرائم به علت حساسیت امر مستقیما دردادگاه عمومی کیفری مطرح می گردند؛ مانند پرونده های مشمول حد زنا و لواط (بجز رجم و اعدام).
همچنین جرائم اطفال مستقیماً دردادگاه های مربوطه مطرح می شود و کلیه تحقیقات توسط داد گاه صورت می پذیرد.
تعدادی از شعب دادگاه های عمومی کیفری و به تبع آن دادسرای مربوط به تناسب امکانات و ضرورت و رعایت مصلحت برخی از مجرمین، جهت تحقیقات و رسیدگی به جرایم خاص به پیشنهاد رئیس قوه قضاییه می باشد: از جمله این جرایم خاص می توان، جرایم اطفال، سرقت و آدم ربایی، صدور چک پرداخت نشدنی، جرائم صنفی، جرائم مربوز به مفاسد اجتماعی، جرائم کارکنان دولت و جعل و کلاهبرداری را نام برد.
مهمترین مرجع تخصصی کیفری که به جرائم خاص رسیدگی می کند، دادگاه عمومی کیفری رسیدگی کننده به جرائم اطفال است، که به دلیل حساسیت رسیدگی و همچنین سری بودن دادرسی و انجام کلیه تحقیقات توسط دادگاه و عدم مداخله دادسرا و تحقیق در مورد وضع مزاجی یا روحی اطفال یا ابوین و…دارای اهمیت ویژه ای در سیستم قضایی می باشد.