با نگاهی به آموزه های دینی بدست میآید که رعایت حقوق همسایه از سوی همسایه دیگر واجب بوده و این امر دوطرفه می باشد و اصولاً کسی نمی تواند درملک خود تصرفاتی انجام دهد که به دیگری ضرر رساند.گرچه نمی توان کلیه روابط انسانها را با قانون تنظیم کرد و انتظار داشت تا هیچ تخلفی از آنها سرنزند اما مسلماً با آشنایی نسبی در خصوص حدود و حریم هریک از همسایه ها نسبت به تصرفاتی که در ملک خود به عمل می آورند میتوان تا حدودی جلوی برخی از اختلافات را گرفت.
پرسش: همسایه ای برای نوسازی آپارتمان مبادرت به گودبرداری می کند و به موجب این گود برداری خانه همسایه مجاور ریزش می کند آیا برای این عمل باید خسارت بپردازد؟
پاسخ: برابر قانون(ماده۱۳۲ قانون مدنی)هیچ کس نمی تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم ضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد پس اگر همسایه ای برای رفع حاجت و یا دفع ضرر از خود چاهی برای فاضلاب حمام خود حفر کند و اتقاقاً این عمل موجب ضرر همسایه گردد، مسئولیتی ندارد اما درمورد پرسش بالا باید گفت:
اولاً: عمل همسایه برای نوسازی باید برای رفع نیاز یا ضرر از خودش باشد.
ثانیاً: این عمل گود برداری باید با رعایت مقررات شهرداری و نیاز سایر نکات ایمنی صورت گرفته باشد که در این صورت حتی اگر این عمل موجب ضرر دیگری شود مسئولیتی نخواهد داشت. اما اگر عمل نامبرده بدون در نظر گرفتن نکات ایمنی و اصول و مقررات و آیین نامه هایی شهرداری و سایر مراجع ذیصلاح باشد مکلف به جبران خسارت خواهد بود.
2 Comments
ثانیاً: این عمل گود برداری باید با رعایت مقررات شهرداری و نیاز سایر نکات ایمنی صورت گرفته باشد که در این صورت حتی اگر این عمل موجب ضرر دیگری شود مسئولیتی نخواهد داشت
سلام این جمله کاملا اشتباه هست که اگر با رعایت مورد اصولی ضرری به همسایه برسد مسئولیتی نخواهد داشت بلکه در هر صورتی که از عمل ما به همسایه ضرری برسد ما ملزم به جبران خسارت هستیم
سلام. وقت بخیر.
ایشان صرفا در صورتی که بصورت غیرمتعارف گودبرداری کرده باشند مسئول جبران خسارت هستند. تشخیص موضوع به عهده دادگاه است.
موفق باشید.