حقوق کاربردی
نکات‏ کاربردی‏ در مورد‏ حضور یا عدم حضور اصحاب ‏دعوی‏ در محاکمه ‏های حقوقی
می 30, 2016
حقوق کاربردی
نکات ‏کاربردی ‏در مورد‏ چک و مسائل آن
می 30, 2016
نمایش همه

نکات‏ کاربردی‏ در مورد‏ فوت اصحاب دعوی

حقوق کاربردی

حقوق کاربردی

ممکن است حین رسیدگی از اصحاب دعوی فوت کند حال این پرسش پیش می آید که آیا جریان رسیدگی متوقف می‏شود؟ برای پاسخ به این پرسش باید موارد مختلف را به شرح ذیل بررسی کرد.

۱- در مورد امورکیفری :

یعنی اموری که یک طرف آن شاکی خصوصی و نماینده جامعه (دادستان) حضور دارد و طرف دیگرآن متهم.

الف) فوت شاکی خصوصی: با فوت شاکی خصوصی کلیه حقوق ناشی از دعوی به ورثه او می ‏رسد فرض‏ کنیم شاکی به عنوان ارتکاب خیانت در امانت ازآقای (ب) شکایت کرده و پس از انجام تحقیقات توسط بازپرس ‏و قبل از تنظیم کیفرخواست و شروع به محاکمه، شاکی فوت می‏ کند در این حالت ورثه حق دارند در محاکمه شرکت کنند و شکایت مورث خود را پیگیری کنند.

ب) فوت متهم: با فوت متهم امر تعقیب و محاکمه و اجرای مجازات متوقف می‏ شود زیرا برابر اصل شخصی بدون مجازات فقط شخص مرتکب مسئوول عمل غیر قانونی ‏خود است، نه ورثه و اطرافیان او. البته در مورد پرداخت دیه وضع فرق می کند یعنی اگر کسی مرتکب جرمی شود که مستوجب پرداخت دیه است برای مثال: الف مرتکب قتل غیر عمدی ناشی از حادثه رانندگی شود و خودش در حین محاکمه فوت کند از حیث جنبه عمومی جرم یعنی حبس یا جزای نقدی ورثه او مسئولیتی ندارند ولی در مورد پرداخت دیه و خسارت به ورثه مقتول مسئولیت دارند و اگر ورثه الف (راننده مقصر) اموال به جا مانده (ترکه) از او بپذیرند مسئول پرداخت دیه به خانواده مقتول هستند.

۲-در امور مدنی:

هرگاه یکی از اصحاب دعوی (خواهان یا خوانده) در حین دادرسی فوت کند؛ دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف می کند و موضوع را به اطلاع طرف دیگر می رساند و پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع، جریان دادرسی ادامه پیدا خواهد کرد. فرض کنیم آقای الف دادخواست مطالبه مبلغ ۲۰ میلیون ریال علیه آقای (ب) طرح و اقامه می‏کند و آقای (ب) خوانده پرونده در حین دادرسی، فوت می کند در این حالت دادگاه مراتب را به خواهان اطلاع می‏ دهد و خواهان مکلف است تا ورثه او را به دادگاه معرفی کند. پس از معرفی ورثه و با درخواست خواهان محاکمه ادامه پیدا می کند.

پرسش: اگر یکی از اصحاب دعوی زندانی شود محاکمه متوقف می‏ شود؟

پاسخ: در صورت توقیف یا زندانی شدن یکی از اصحاب دعوی یا عزیمت به محل ماموریت نظامی یا دولتی یا مسافرت ضروری، محاکمه متوقف نمی ‏شود اما در این حالات دادگاه مهلت کافی به اشخاص مزبور خواهد داد تا برای خود وکیل تعیین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرسش و پاسخ حقوقی - گروه میزان

خدمات گروه طلوع (tmrg)

انجام تمامی امور حقوقی شرکت ها و کسب و کارها

خدمات گروه کلید (ksykg)

اپلیکیشن میزانپ - جستجوی مکانی دفاتر حقوقی

کتاب همانند یک پرنس و پرنسس باشیم!