اصطلاح حقوق بین الملل خصوصی، اولین بار، در سال ۱۸۳۴، توسط یک حقوقدان آمریکایی به نام استوری مورد استفاده قرار گرفت و پس از وی، فولیکس حقوقدان فرانسوی در سال ۱۸۴۳، کتابی تحت عنوان ” حقوق بین الملل خصوصی” منتشر نمود و پس از آن زمان اصطلاح حقوق بین الملل خصوصی در فرانسه رایج گردید.
این اصطلاح بیشتر در کشورهایی که از سیستم حقوقی رومی- ژرمنی یا حقوق نوشته پیروی می نمایند مورد استفاده قرار می گیرد درصورتیکه در کشورهایی که نظام حقوقی آنها مبتنی برسیستم کامن لا(مانند نظام حقوقی انگلیس و آمریکا) می باشند از اصطلاح”conflict of laws” یا تعارض قوانین استفاده می نمایند.
حقوق بین الملل خصوصی، کاملاً وصف خصوصی نداشته و جزو حقوق عمومی محسوب می گردند که برای مثال می توان به موارد زیر اشاره نمود:
الف) تابعیت که یکی از موضوعات مهم حقوق بین الملل خصوصی است منشاء ایجاد آن، اراده دولت بوده و افراد نقش چندانی در ایجاد آن ندارند.
ب) وضع بیگانگان که یکی دیگر از موضوعات حقوق بین الملل خصوصی است و مربوط به آزادی ها و حقوق سیاسی بیگانگان است در زمره حقوق عمومی قرار می گیرند ولی در برخی از موارد مانند حق مالکیت بیگانگان، حق اشتغال و کسب تجارب آنها مربوط به حقوق خصوصی است.