- تجمع موسسین و تهیه طرح اساسنامه
- دریافت گواهی از بانک: تعهد اقلاً بیست درصد سرمایه شرکت و پرداخت لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده در حسابی به نام “شرکت در شرف تأسیس” نزد یکی از بانکها و دریافت گواهی از آن بانک.
- تهیه اظهار نامه به ضمیمه: – طرح اساسنامه شرکت(تنظیم طبق ماده ۸ لایحه).- طرح اعلامیه پذیره نویسی(تنظیم طبق ماده ۹ لایحه).- گواهی بانکی(براساس ماده ۶ لایحه).
- تقدیم اسناد و مدارک: به اداره ثبت شرکتها در تهران و یا به دایره ی ثبت شرکتها در شهرستانها و یا به اداره ثبت اسناد و املاک محل، در نقاطی که دایره ی ثبت شرکتها وجود ندارد.(ماده ۶ لایحه اصلاحی قانون تجارت).
- مطالعه مدارک: توسط مرجع ثبت شرکتها و تطبیق مندرجات آنها با قانون و صدور اجازه ی انتشار اعلامیه پذیره نویسی(ماده ۱۰ لایحه اصلاحی قانون تجارت).
- انتشار اعلامیه پذیره نویسی توسط موسسین(ماده ۱۲ لایحه اصلاحی قانون تجارت).
- انجام پذیره نویسی: -توسط ورقه ی تعهد سهم به عمل می آید.(ماده ۱۲ و ۱۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت).- ماهیت پذیره نویسی یک قرارداد است. – پذیره نویسی مستلزم قبول اساسنامه شرکت و تصمیمات مجامع عمومی صاحبان سهام می باشد(ماده ۱۵ لایحه اصلاحی قانون تجارت).
- بررسی و احراز انجام پذیره نویسی به صورت کامل: موسسین حداکثر تا یک ماه به تعهدات پذیره نویسان رسیدگی و پس از احراز این که تمام سرمایه شرکت صحیحاً تعهد گردیده و اقلاً سی و پنج درصد آن پرداخت شده است تعداد سهام هر یک از تعهد کنندگان را تعیین و اعلام و مجمع عمومی موسسین را دعوت خواهند نمود.
- تشکیل مجمع عمومی موسسین جهت: –رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن.-احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تأدیه مبالغ لازم.-تصویب طرح اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن.-تصویب امتیازات(سهم ممتازه و سهم موسس).- انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان.-انتخاب یک روزنامه کثیر الانتشار.
- قبول سمت توسط مدیران و بازرس یا بازرسان به صورت کتبی(ماده ۱۷ لایحه)
- ثبت شرکت: ظرف شش ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه ی ماده ۶ لایحه(ماده ۱۹ لایحه)
به موجب ماده ۱۷ لایحه، گرچه قبل از ثبت، شرکت سهامی به وجود می آید لکن مقنن برای عدم ثبت، آثاری را از جمله موارد ذیل پیش بینی نموده است:
- ممنوعیت استفاده از وجوه تأدیه شده به نام شرکت سهامی در شرف تاسیس(ماده ۲۲ لایحه).
- ممنوعیت صدور گواهینامه موقت سهم و ورقه سهم قبل از ثبت شرکت(ماده ۲۸ لایحه).
- ممنوعیت صدور اوراق قرضه(ماده ۵۵ لایحه).
یکی دیگر از ضمانت اجراهای عدم ثبت این است که در صورتی که شرکت تا شش ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه ماده ۶ لایحه به ثبت نرسیده باشد قابل انحلال است (ماده ۱۹ لایحه).
اگر شرکت باطل شود یا به علت عدم ثبت منحل شود، تمامی هزینه ها و تعهداتی که صورت گرفته است فقط بر عهده ی موسسین قرار می گیرد و آنها در این مورد مسئولیت تضامنی دارند.