شخصی سال ۱۳۴۹ فوت می نماید که از وی چند قطعه زمین به وراث به ارث می رسد وراث صرفاً گواهی حصر وراثت می گیرند ولی تقسیم ترکه نمی کنند تا اینکه یکی از وراث یک قطعه زمین وراثتی را بدون اجازه و اطلاع دیگران به پسرش منتقل می کند و پسر هم سال ۷۷ با ماده ۱۴۷ و۱۴۸ قانون ثبت برای آن زمین به اسم خودش سند می گیرد… اکنون وراث دیگر متوجه شده اند. ضمناً انتقال دهنده زمین فوت نموده. چه اقدام حقوقی می توان جهت احقاق حق انجام داد؟
ماده ۱۴۰ قانون مدنی یکی از اسباب تملک را ارث قرار داده است و در مانحن فیه فروشنده به عنوان احدی از ورثه به میزان سهم خود ملکیت دارد و چنانچه به مقدار سهم خود به طور مشاع انتقال داده باشد طبق مفاد ماده ۵۸۱ قانون مدنی که ناظر به تصرفات حقوقی است بیع کاملاً صحیح بوده و ایرادی بر آن وارد نیست و همچنین ماده ۵۸۳ قانون مدنی هریک از شرکاء می توانند بدون رضایت شرکاء سهم خود را جزئاً یا کلاً به شخص ثالث منتقل کند و چنانچه بیشتر از سهم خود فروخته باشد طبق ماده ۵۸۱ قانون مدنی تابع مقررات فضولی است.
طبق ماده ۵۸۲ قانون مدنی و ماده۵۸۱ گرچه تصرفات حقوقی جایز بود ولی منتقل الیه حق تصرف در مال مشترک بدون اذن شریکان دیگر نداشته است و احداث ساختمان که اعلی مرتبه تصرف است چون بدون اذن سایر شرکاء بوده و در حکم غاصب و ضامن می باشد و لذا در این خصوص سایر ورثه می توانند دادخواست خلع ید و قلع و قمع را بدهند. گرچه معامله صحیح بوده؛ ولکن چون تصرفات مادی بدون اذن سایر شرکاء بوده و در واقع در سهم (علی فرض مشاع) اقدام به ساخت و سپس اخذ سند طبق ماده ۱۴۷ و ۱۴۸ نموده است می توانند نسبت به رأی هیئت معترض و ابطال سند را بخواهند و این به معنای بطلان معامله نمی باشد.
1 Comment
خیلی پر محتوا وعالی استفاده زیادی کردیم متشکر