(فقه) و آن عبارت است: از دعوت شاهد اصل از شاهد فرع مبنی بر اینکه، شهادت او را تحمل نماید مثل اینکه شاهد اصل به شاهد فرع بگوید: شاهد باش که من شهادت می دهم که حسین مالک این خانه است.
در اصطلاح به برگ استشهادیه و دعوت شهود با داء در ورقه عادی یا رسمی را گویند.
ورقهای که در آن شهادت شهود نوشته شده باشد.
(فقه- دادرسی مدنی) در لغت به معنی به همراه داشتن چیزی است. در اصطلاح عبارت است از رعایت وضع یقینی سابق که بعداً در بقاء آن شک و تردید حاصل گردیده است. مثلاً در مورد غائب مفقود الخبر حیات و زندگی او که پیش از غیبت محسوس و یقینی بوده است و به علت غیبت مورد شک قرارگرفته است استصحاب میشود تا وقتی که حکم موت فرضی او صادر گردد.
2 Comments
با سلام ،میشه در مورد استرعاء بیشتر توضیح بدید؟
منظورتون از فعل تحمل کردن شهادت چیه؟ و آیا منظور کلی مهرتایید شاهد فرعی بر شهادت شاهد اصل است؟
سلام.
ضمن تشکر از همراهی شما، توضیحات زیر را مطالعه بفرمایید.
این واژه در لغت نامه دهخدا در این معانی آمده است: نگاه داشتن، حفظ از کسی خواستن، نگاهبانی از کسی طلبیدن و پشتیبانی گرفتن آمده است. مفهوم اصطلاحی همان است که در سایت آمده است و ماهیتاً این واژه، واژه ای فقهی است. شهادت بر شهادت یا استرعاء در مواردی مصداق پیدا می کند که حضور شاهد اصلى و ناظر ماجرا در محکمه ممکن نباشد، دو نفر جامع شرائط شهادت دهند که فلان شاهد در حضور ما شهادت داد بر اینکه فلان موضوع چنین و چنان بوده است. مطابق ماده۱۳۲۰قانون مدنی”شهادت برشهادت درصورتی مسموع است که شاهداصلی وفات یافته یابه واسطه مانع دیگری مثل بیماری، سفر، حبس و…نتواندحاضرشود” ماده ۲۳۱ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب درامورمدنی هم به نحوی دیگر این موضوع را تایید نموده است.