حقوق خانواده
فوریت و اسقاط خیار فسخ
اکتبر 13, 2016
حقوق شهروندی
هتک حرمت و افترا و ارکان اجزاء قانونی
اکتبر 13, 2016
نمایش همه

خیانت در امانت و عناصر تشکیل دهنده آن

حقوق شهروندی

حقوق شهروندی

خیانت در امانت عبارت است از استعال، تصاحب، تلف یا مفقود نمودن توام با سوء نیت مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است.

خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی

شرایط تحقق جرم خیانت در امانت در مواد ۶۷۳ و ۶۷۴ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ تصریح شده اند:
ماده ۶۷۳ «هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوء استفاده کند، به یک تا سه‌ سال حبس محکوم خواهد شد».
ماده ۶۷۴ «هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل ‌سفته، چک، قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی‌ برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود کند، به حبس ‌از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد».

عناصر تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت

۱- عنصر قانونی: در حال حاضر عنصر قانونی جرم خیانت در امانت ماده ۹۰۵ قانون مجازات اسلامی می باشد. در این ماده آمده است:”هرگاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنابر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد”.

۲- عنصر مادی: عنصر مادی جرم خیانت در امانت عبارت است از استعمال، تصاحب، اتلاف و یا مفقود کردن مال مورد امانت که می تواند به شکل فعل یا ترک فعل باشد. اما عمدتاً به صورت فعل است که در ماده ۹۰۵ آمده است.

۳- عنصر معنوی جرم: عنصر معنوی جرم، سوء نیت عام و سوءنیت خاص است. سوء نیت عام به معنی انجام عمدی عمل تصاحب، استعمال، تلف یا مفقود نمودن مال موضوع امانت است و سوء نیت خاص یعنی قصد و اراده ورود ضرر به غیر است. بر این اساس تعدی یا تفریط مال امانی همراه با سوء نیت موجب مسئولیت کیفری است.

2 Comments

  1. بیژن مهرورز گفت:

    سلام جناب شماره مواد استنادی شما اشتباه وناصحیح درج شده زیرا مواد مورد نظر قانون گذار در خصوص خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ مواد ۸۹۷ و۸۹۸ می باشد لطفاً برای جلوگیری از اشتباه آنرا اصلاح نمایید .با تشکر مهرورز

    • مدیر سایت گفت:

      سلام. ماده ۶۷۴ قانون تعزیرات در تعریف جرم خیانت در امانت تصریح می کند که: خیانت در امانت عبارت است از «استعمال، تصاحب، تلف، یا مفقود نمودن توام با سوء نیت مالی که از طرف مالک یا منصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد و یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است»
      برای توضیحات بیشتر بنگرید به: دکتر حسین میرمحمد صادقی، جرائم علیه مالکیت، تابستان ۱۳۹۷، صص ۱۷۷-۱۶۹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرسش و پاسخ حقوقی - گروه میزان

خدمات گروه طلوع (tmrg)

انجام تمامی امور حقوقی شرکت ها و کسب و کارها

خدمات گروه کلید (ksykg)

اپلیکیشن میزانپ - جستجوی مکانی دفاتر حقوقی

کتاب همانند یک پرنس و پرنسس باشیم!