همانطور که می دانید نفقه اولاد بر عهده پدر است در خصوص این موضوع معمولاً ابهامات و پرسش هایی وجود دارد که سعی می کنیم به بیان ساده به آنها پاسخ دهیم:
پرسش: در صورت فوت پدر یا عدم توانایی مالی او برای پرداخت نفقه اولاد، چه کسی مسئولیت پرداخت نفقه را دارد؟
پاسخ: در این حالت این وظیفه به عهده جد پدری و در صورت نبودن پدر و جد پدری و یا عدم قدرت آنها این وظیفه برعهده مادر است و اگر مادر هم زنده نباشد و یا قادر به پرداخت نباشد این وظیفه بر عهده جد مادریست.
پرسش: اولاد چه زمانی مستحق دریافت نفقه می باشند؟
پاسخ: در شرع قانون سن معینی برای نفقه فرزندان در نظر گرفته نشده و عرفاً مادام که اولاد دارای شغل و درآمد مشخص نباشند پدر نسبت به پرداخت نفقه مسئولیت دارد باید توجه داشت که در مورد کارمندان دولت شاهد آن هستیم تا زمانی که دختر، همسر انتخاب نکرده و یا پسر مشغول به تحصیل باشد به کارمند حق اولاد پرداخت می شود.
پرسش: اگر پدر و مادری از یکدیگر جدا شده باشند و حضانت فرزندان به مادر واگذار شده باشد و پدر در صورت جلسه طلاق منزل مسکونیش را به مادر و فرزندان انتقال دهد آیا باز هم مکلف به پرداخت نفقه است؟
پاسخ: اولاً نفقه تنها شامل مسکن نمی شود و اموری چون غذا، اساس منزل، هزینه درمان، لباس و… نیز نفقه محسوب می شود. ثانیاً:پرداخت نفقه تکلیف قانونی پدر است و مادر ولایتی بر فرزندان ندارد و موضوع حضانت و سرپرستی موضوعی جدا از ولایت می باشد.
پرسش: آیا پرداخت نفقه از سوی پدر به طفلی که از راه نامشروع به دنیا آمده ضروریست؟
پاسخ: فرد زانی گرچه پدر قانونی طفل به حساب نمی آید اما عرفاً پدر آن تلقی می شود و کلیه تکالیف مربوط به پدر مثل گرفتن شناسنامه و پرداخت نفقه بر عهده اوست.
پرسش: در صورت وقوع اختلاف بین پدر و مادر چنانچه فرزندان حاضر به زندگی با پدر نباشند آیا پدر باز هم مکلف به پرداخت نفقه است؟
پاسخ: گرچه عدم اطاعت فرزندان از پدر از نظر شرعی امر حرامی است اما موجب سقوط نفقه نیست و پدر مکلف است نفقه فرزندان را بپردازد.
پرسش:چنانچه کسی که پرداخت نفقه برعهده اوست غایب باشد و یا از پرداخت آن خودداری کند چه باید کرد ؟
پاسخ: چنانچه الزام کسیکه پرداخت نفقه برعهده اوست ممکن نباشد دادگاه با درخواست افراد واجب النفقه به مقدار نفقه از اموال او برداشت کرده و در نفقه آنان یا کسی که متکفل مخارج آنان است قرار خواهد داد و اگر اموال غایب یا متکفل در اختیار نباشد همسر وی یا شخص دیگری با اجازه دادگاه می تواند نفقه را به عنوان قرض پرداخته و سپس از شخص غایب یا متکفل مطالبه نماید.