حقوق اداری
دادرسی اداری در حقوق انگلستان
مارس 13, 2018
حقوق اداری
نقش دادگاه ها در حقوق انگلستان
آوریل 4, 2018
نمایش همه

قوه قضاییه در حقوق انگلستان

حقوق اداری

حقوق اداری

دادگاه های عالی در انگلستان، نماینده و مظهر یک قوه واقعی است که از نظر اهمیت و مقام و منزلت دست کمی از قوه مقننه و مجریه ندارد، زیرا در تاریخ این کشور ایجاد کامن لا و انصاف قبل از هر عامل دیگر مدیون دادگاه های قضایی است و این فکر که قانون، منبع اصلی حقوق است و وضع قوانین در انحصار پارلمان است در انگلستان به تحقق نپیوسته است؛ کامن لا و انصاف هنوز منبع اصلی حقوق انگلستان محسوب می شود و بنا به خاطره خوبی که در اذهان عمومی از دادگاه‌ها در حمایت از آزادی وجود دارد، اعتقاد و افکار عمومی در انگلستان بر این است که وجود یک قوه قضاییه حقیقی، مستقل و بی طرف می‌تواند در برابر حکومت و پارلمان وزنه سودمندی باشد.

ویژگی های قوه قضاییه انگلستان

۱- مطابق یک اصل کلی، که تجدید نظر قضایی خوانده می شود، در انگلستان قوه قضاییه مرجع اصلی رسیدگی به دعاوی و شکایات است. یعنی رسیدگی به همه امور ترافعی اعم از مدنی، کیفری و اداری در این کشور در صلاحیت دادگاه عالی عدالت و دادگاه سلطنتی است و آنها حق دارند بنا به تقاضای اصحاب دعوی در همه موارد به دعوی رسیدگی و در آن تجدید نظر کنند، مگر آنکه اطمینان حاصل شود که رسیدگی به دعوی توسط دادگاه های تالی بدون اشکالی پیش می رود. این دو دادگاه، تحت نظارت دادگاه عالی استیناف و مجلس اعیان قرار دارند. دادگاه های قضایی برای اجرای تصمیمات خود و حفظ احترام قضات و دادگاه اختیارات وسیعی دارند. آنها می توانند علیه کسانی که به نوعی در جریان اجرای عدالت اختلال می‌کنند و یا تهمت ها یا نسبت های ناروا به قضات می بندند تصمیمات شدیدی بگیرند، آنها حق دارند به مأموران ادارات و سازمان ها دستورهایی بدهند که برای آنها لازم الاجراست – جز مأموران سلطنتی که از این قاعده مستثنا هستند.

۲- مطابق یک اصل کلی که در حقوق انگلستان پذیرفته شده است دادرسی باید مطابق تشریفات مطلوب و طبق یک آیین شایسته و قابل قبول از نظر قضایی توسط یک قاضی مستقل و بی طرف انجام شود، متداعیین باید بتوانند در کمال آزادی از حق خود دفاع کنند و تصمیم دادگاه باید به بررسی کامل دعوی، بر اساس ادله و مستندات حقوقی و قانونی صادر گردد.

۳- در انگلستان، در کنار دادگاه ها دستگاهی به نام دادسرا که نماینده قانون و قوه مجریه باشد وجود ندارد. در نظام قضایی انگلستان وجود دادسرا مغایر با اصل تساوی بین متداعیین شاکی و متشکی عنه در پیشگاه عدالت تلقی می شود. افزون بر آن در انگلستان مقامی به نام وزیر دادگستری وجود ندارد. تشکیلات قضایی زیر نظر مُهردار سلطنتی یا قاضی القضات است که به منزله رئیس قوه قضاییه است؛ قضات تحت شرایطی از میان وکلای دادگستری توسط قاضی القضات تعیین و منصوب می شوند و مقام قضا مادام العمری است، قاضی تا زمانی که که از سلامتی جسمی برخوردار است می تواند به خدمت خود ادامه دهد. در انگلستان قضات قابل عزل نیستند و جز با پیشنهاد مُهردار و تصویب پارلمان نمی توان آنها را معزول یا از کار برکنار کرد.

مادام العمر بودن قضات و غیرقابل عزل بودن آنها از ویژگیهای سازمان قضایی انگلستان است که عملاً موجب می شود قوه قضاییه از اقتدار لازم برخوردار بوده، اجرای عدالت بدون هرگونه فشار و اعمال نفوذ در یک محیط سالم صورت گیرد. دادستان کل ایالات متحده امریکا، که در حکم وزیر دادگستری است، با دادستان کل انگلستان که فقط یک صاحب منصب عالی مقام دولتی است وجه مشترکی ندارد. دادستان کل ایالت متحده در رأس یک دادسرای حقیقی مانند دادسرای فرانسه و آلمان قرار دارد و از حقوق عمومی دفاع می کند. توضیح آنکه در نظام قضایی انگلستان کشف جرم و تحقیق از متهم و تعقیب او با پلیس است که در واقع نقش دادستان را بازی می کند بدین ترتیب پلیس برای دفاع از اقدامات خود در دادگاه حاضر شده توسط وکیلی از بین وکلای دادگستری به نام جامعه از حقوق عمومی دفاع می کند. علاوه بر دستگاه پلیس که مأمور کشف و تعقیب جرایم است، کارگزار دیگری به نام دادستان کل وجود دارد که در جرایم سیاسی یا جرایم مهم به عنوان دادستان عمل می نماید.

1 Comment

  1. حامد کریمی گفت:

    یک موردی که دادستان اجازه دارد سابقه کیفری متهم را ارائه دهد در حقوق انگستان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرسش و پاسخ حقوقی - گروه میزان

خدمات گروه طلوع (tmrg)

انجام تمامی امور حقوقی شرکت ها و کسب و کارها

خدمات گروه کلید (ksykg)

اپلیکیشن میزانپ - جستجوی مکانی دفاتر حقوقی

کتاب همانند یک پرنس و پرنسس باشیم!