سازمان جهانی استانداردسازی، ایزو، به عنوان بزرگترین نهاد در حوزه استاندارد با ۱۸۵۰۰ انتشار در ۱۶۰ کشور، در حیطه مسئولیت اجتماعی شرکت نیز وارد شده است. چنانچه می دانیم استانداردهای صادر شده از ایزو که به صورت عددی ارائه می شوند، برای تصویب در مجالس کشورهای عضو تعیین نمیشوند بلکه میتوانند قانونگذاری کشورها را در حیطه ای که استاندارد شده، تحت تاثیر قرار دهند.
نسخه ۲۶۰۰۰ ایزو که نزدیکترین به معیارهای مسئولیت اجتماعی شرکت است در اول نوامبر ۲۰۱۰ منتشر شد. ایزو ۲۶۰۰۰ تجربه یک کارشناسی و تخصصی بین المللی است که در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت وارد شده است. به این معنی که شرکت با چه مسائل و چالشهایی مواجه خواهد بود، چگونه آن مسائل را مدیریت خواهد کرد و آیا این مدیریت و هدایت در جهت مسئولیت اجتماعی و در راستای تامین منافع اجتماع و محیط زیست است یا تنها در جهت افزایش منافع مادی و بدون در نظر گرفتن دغدغه های اجتماعی؟
توصیههای ایزو ۲۶۰۰۰، سازمان ها و شرکت ها را تشویق می کند که مسائل و مشکلات اجرایی مسئولیت اجتمتعی را با دیگر سازمان های بین المللی مطرح نمایند و توضیح دهند که چه اقداماتی را در پرتو مسائل اجتماعی و زیست محیطی، برای رفع آن انجام داده اند. به همین دلیل اعطای ایزو ۲۶۰۰۰ اجباری نبوده و قائم به درخواست شرکت نیست. در واقع گواهی برای این نوع ایزو وجود ندارد.
همچنین این نکته قابل ذکر است که هنجارهای ایزو ۲۶۰۰۰ نمی تواند به عنوان منبعی مصدق برای گواهی ها و اظهارهای تطبیق (Compliance) به کار رود. ایزو ۲۶۰۰۰ تنها میتوان منبعی باشد برای یکسان سازی استانداردهای مسئولیت اجتماعی شرکت.
ایزو ۲۶۰۰۰، شش «ارزش کلیدی» دارد که همه به ارزش های مسئولیت اجتماعی شرکت ها مرتبط اند و عبارتند از:
برگرفته از کتاب مبانی حقوق کیفری کسب و کار؛ نویسنده: دکتر امین جعفری، انتشارات سمت، ۱۳۹۹